Kilka słów o jednorazowej odzieży medycznej

izacja nasyconą parą wodną pod ciśnieniem Sterylizacja przez sączenie Sterylizacja promieniowaniem jonizującym UV mikrofalowym Sterylizacja gazami tlenkiem etylenu formaldehydem ozonem Sterylizacja roztworami środków che

Kilka słów o jednorazowej odzieży medycznej

O metodach wyjaławianie

Wyróżnia się następujące metody wyjaławiania:

Sterylizacja termiczna
Wyżarzanie lub spalanie
Proces UHT
Sterylizacja suchym gorącym powietrzem
Sterylizacja nasyconą parą wodną pod ciśnieniem
Sterylizacja przez sączenie
Sterylizacja promieniowaniem
jonizującym
UV
mikrofalowym
Sterylizacja gazami
tlenkiem etylenu
formaldehydem
ozonem
Sterylizacja roztworami środków chemicznych
aldehydu glutarowego
kwasu nadoctowego
Sterylizacja plazmowa
Wyżarzanie lub spalanieedytuj
Wyżarzanie przedmiotu poddawanego wyjaławianiu w płomieniu palnika powoduje spalenie komórek drobnoustrojów. Metoda ta jest stosowana tylko do drobnych przedmiotów metalowych ? na przykład do sterylizacji ez stosowanych do posiewów mikrobiologicznych.

Spalanie stosuje się do zniszczenia skażonego materiału ? na przykład odpadów szpitalnych.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Sterylizacja_(mikrobiologia)#Metody_sterylizacji


Co to jest higiena?

Higiena (gr. hygeinos - leczniczy) ? dział medycyny, badający wpływ środowiska na zdrowie fizyczne i psychiczne człowieka. Celem tych badań jest zapewnienie poszczególnym osobom oraz społeczeństwu jak najlepszych warunków rozwoju fizycznego i psychicznego. Praktycznymi wynikami higieny są wskazania dotyczące usuwania z życia ludzkiego wpływów ujemnych, w różny sposób zagrażających zdrowiu i wprowadzania czynników dodatnich.

Higiena dzieli się na wiele dziedzin, zajmujących się poszczególnymi środowiskami życia i działalności ludzkiej: higiena osobista, szkolna, hodowli zwierząt, komunalna, społeczna, pracy oraz żywności i żywienia.


Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Higiena


O dezynfekcji

Dezynfekcja (po polsku dosłownie oznacza odkażanie) ? postępowanie mające na celu niszczenie drobnoustrojów i ich przetrwalników. Dezynfekcja niszczy formy wegetatywne mikroorganizmów, ale nie zawsze usuwa formy przetrwalnikowe. Zdezynfekowany materiał nie musi być jałowy. Dezynfekcja, w przeciwieństwie do antyseptyki dotyczy przedmiotów i powierzchni użytkowych.

Wyniki dezynfekcji zależą od trzech czynników:

drobnoustroju ? gatunek, liczba, aktywność fizjologiczna,
środka dezynfekcyjnego ? właściwości chemiczne i fizyczne, stężenie, czas działania,
środowiska ? temperatura, wilgotność, pH, obecność materii organicznej, poziom kationów Ca2+ i Mn2+ itp.
Do dezynfekcji stosuje się metody fizyczne, chemiczne i termiczno-chemiczne.

Czynniki fizyczne używane do dezynfekcji:

Para wodna ? do dezynfekcji wcześniej oczyszczonego sprzętu, odzieży, unieszkodliwiania odpadów, używa się pary wodnej w temperaturze 100?105 °C pod zmniejszonym ciśnieniem (0,45?0,5 atm). Pary wodnej pod normalnym ciśnieniem używa się do odkażania m.in. wyposażenia sanitarnego.
Promieniowanie ? do odkażania używa się promieni UV o długości fali 256 nm, które niszczą drobnoustroje w powietrzu i na niezasłoniętych powierzchniach.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dezynfekcja